Treceți la conținutul principal

Luna iunie 22 de zile: pomenirea Sfântului, Sfințitului Mucenic Eusebiu, episcopul Samosatelor (+ 379)

 




Acesta a trăit în zilele împăratului Constantin, fiul lui Constantin cel Mare și a fost episcop în cetatea Samosatelor, sub stăpânirea Patriarhiei din Antiohia, cunoscându-se îndeaproape cu sfinții Vasilie cel Mare și Grigorie de Nazians.

A trăit într-o vreme când, urmașii lui Arie ocupau cea, mai mare parte a episcopiilor de Răsărit, într-o vreme când episcopii dreptei credințe, de la Niceea, erau izgoniți și trimiși în surghiun, într-o vreme când înșiși împărații erau arieni.

În aceste împrejurări tulburi, de luptă și de bărbăție, s-a arătat Sfântul Eusebiu al Samosatelor, ca un stâlp neclintit al Ortodoxiei. Râvna lui pentru credința cea adevărată se vede, mai întâi, din alegerea Sfântului Meletie, ca patriarh al Antiohiei. Că, știind bine pe Sfântul Meletie că este drept-credincios, fericitul Eusebiu a îndemnat pe toți, să-l aleagă patriarh, pe Meletie. Până și arienii l-au ales, socotind că lesne îl vor îndupleca să primească erezia lor, o dată cu înălțarea lui la scaunul patriarhicesc. S-a întocmit, apoi hrisovul alegerii, întărit cu toate semnăturile, și hrisovul a fost încredințat Sfântului Eusebiu, spre păstrare. Iar, când Sfântul Meletie a început a propovădui dreapta credință, arienii i-au izgonit din cetate, măcar că era la treizeci de zile după înscăunarea sa.

Plin de râvnă pentru slujirea lui Hristos, Eusebiu, s-a îmbrăcat în haine ostășești și a cutreierat cetățile din Siria, Fenicia și Palestina, până la Eufrat, punând preoți și episcopi și întărind, în sufletele lor, credința cea adevărată. La anul 365, un sinod de episcopi s-au adunat în Antiohia și cu toții, au întărit învățătura bisericii așa cum fusese stabilită la Sinodul de la Niceea.

Sub împăratul Valens (364-378), Eusebiu a fost surghiunit în Tracia, lângă Dunăre. Vestea aceasta a făcut mare tulburare în poporul cetății, care iubea și cinstea pe episcopul său. Și s-a ridicat mulțime mare și au vrut să împiedice împlinirea voii împăratului. Dar bunul episcop, nevrând să facă vărsare de sânge pentru el, i-a îndemnat să rămână în liniște, punându-și nădejdea în Dumnezeu, Care le chivernisește pe toate. La anul 379, după moartea lui Valens, Eusebiu s-a întors din surghiun, și și-a continuat călătoriile lui apostolești. Dar, o femeie eretică, văzându-l pe stradă, l-a lovit în cap și, puțin după aceea, el și-a dat sufletul, în mâinile Domnului, rugându-se să fie iertată femeia ucigașă."

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre rugaciunea mintii

 "Tu însă, când vin gândurile, cheamă-L pe Domnul Iisus, des şi cu stăruință, şi vor fugi. Pentru că ele nu rabdă căldura inimii izvorâtă din rugăciune, ci fug ca arse de foc.  Când, zice Sfântul, vin gândurile, tu să nu te uiți la gânduri, ci cheamă-L pe Domnul Iisus, des şi cu stăruinţă. Zi "Doamne Iisuse Hristoase" ..., să-ţi faci lucrarea ta, şi gândurile vor fugi singure. De ce? Când eu spun rugăciunea, inima mea se înflăcărează oarecum şi se încălzeşte, pentru că numele lui Iisus are o dulceaţă şi o lumină, are un foc şi o căldură duhovnicească. Această căldură o simte mai întâi diavolul şi, după aceea, şi noi. Diavolul, îndată ce simte căldura, o ia la fugă, se ridică şi pleacă, iar împreună cu el pleacă şi gândul. Aşa cum, dacă vedem urma unui animal întipărită în pământ, ştim ce vietate a trecut, tot aşa şi gândurile arată că, înlăuntrul sau în afara noastră, cel care ne deranjează este vicleanul însuşi, demonul. Prin urmare, gândurile pleacă atunci când noi Îl ...

Vedenia înfricoşătoare dintr-un teatru american

"Cei doi frați, pe când lucrau în Linn (America), aveau în cercul lor de cunoștințe un prieten din copilărie din Dimitána, Dimitrie. Aceşti trei tineri evlavioși s-au dus în America să muncească pentru a acoperi nişte datorii financiare de familie, iar apoi să se întoarcă în patria lor, pentru a duce o viață mai puțin lipsită de griji. Numai că unele sunt voile oamenilor şi altele sunt cele pe care le rânduieşte Dumnezeu", după cuvântul Sfintei Scripturi. Într-o zi, tineri fiind şi ei, după munca lor zilnică au dorit să se ducă să se distreze şi au hotărât să meargă la un vestit teatru. Acest teatru era o clădire mare, pătrată, aflată în afara oraşului, la mare. Acolo zi şi noapte, fără întrerupere, se jucau diferite piese de teatru. Într-o anume perioadă, vreme de mai bine de patru ore, avea loc un spectacol care reprezenta iadul, cu demonii şi chinurile de acolo, iar lumea mergea să vadă toate aceste lucruri ciudate. În timp ce aceşti buni prieteni se îndreptau spre acea cl...

Despre rugaciunea Lui Iisus

 " Răstimpul afierosit rugăciuniid diferă de la o persoană la alta, pentru unul pot fi cinci minute,pentru altul două ore. Important este să existe perioade de timp când credinciosul stă singur înaintea Dumnezeului personal pătrunde în prezența Sa şi se atinge de energia Sa. Credinciosul trebuie să se lepede de toată grija lumească, de tot ce este omenesc si pământesc; trebuie să simtă că stă singur înaintea singurului Dumnezeu. Atunci timpul afierosit unei astfel de rugăciuni îl pecetluiește tot restul zilei. " Părintele Zaharia Zaharou